De consulenten

Dagmar Lenaers, Voorzitster, niet meer actief als consulente

Schaffen - Diest / 0473/247 149 / dagmar.lenaers@gmail.com

Ik heb zelf de voordelen van het dragen al doende mogen ontdekken, met vier kinderen was een doek geen overbodige luxe. Als consulent wil ik vooral mensen bijstaan en helpen met hun knoop- en draagproblemen/vragen en mijn eigen kennis blijven vergroten. Als voorzitter van onze vereniging hoop ik het dragen meer zichtbaar te maken in het dagdagelijkse straatbeeld en meer “maatschappelijk geaccepteerd”. Zelf ervaringsdeskundige in zowel enkel- als dubbeldragen, en specifiek het tweelingdragen. Erg geïnteresseerd in hechting en de effecten van dragen, zowel bij kinderen als bij ouders. Gemakkelijkst bereikbaar per mail owv wisselende werkuren.

Elke Wellens, Websiteverantwoordelijke, Raad van bestuur

Haacht / 016/37 03 06/ elke@hetdraagbeest.be / www.hetdraagbeest.be

Toen onze oudste dochter werd geboren, wilde ze altijd bij me zijn, en huilde telkens als ik haar weg legde. En zo begon ik haar te dragen in een rekbare draagdoek. Ik leerde steeds meer mensen kennen die hun kinderen ook droegen, en er ging een hele (draag)wereld voor me open. Gebeten door het draagvirus en hongerig naar informatie startte ik in oktober 2012 mijn opleiding als draagconsulent, bij het toen pas opgerichte Instituut Voor Hechting. Een heleboel bijscholingen en lezingen later, werd ik zelf trainer bij datzelfde Instituut. Als consulent heb ik als doel mensen te begeleiden in hun zoektocht naar de ideale drager, en hen zelf te laten ervaren hoe fijn het is om je kinderen zo dicht bij je te dragen. Ik droom van een wereld waar gedragen baby's de norm zijn. Elke dag zetten we een stapje meer in die richting.

Cindy Huisman, Penningmeester, Raad van Bestuur

Duisburg (Tervuren) / 0484/100 321 / chuisman@gmail.com

Voordat onze zoon in januari 2011 geboren werd leerde ik op een forum over zwangerschap al een aantal die-hard draagmama's kennen. Ik was er helemaal van overtuigd: dat dragen, dat was niets voor mij. Gelukkig dacht onze kleine man daar anders over. Hij was een mama-plakker. Eentje met reflux ook nog. Dus ik ging overstag. Ik leende een rekbare doek van een vriendin, de vroedvrouw hielp me met de eerste keer knopen en we waren vertrokken. Na die eerste doek kwamen er meer doeken en andere dragers. In oktober 2011 volgde ik de opleiding tot draagconsulente bij de Trageschule Dresden. Nu kan ik niet alleen mijn peuter dragen maar ook aan andere mama's en papa's een woordje, of meer, uitleg geven.

Fabienne Kortooms, Raad van Bestuur

Dilsen-Stokkem en Maastricht / 0031-621405110 / info@heerlijkdragen.be/ www.heerlijkdragen.be

Heel dichtbij, om van te houden
Elk lachje en huiltje, natuurlijk vertrouwen
Tijdens mijn zwangerschap ging ik op zoek naar manieren om ons kindje steeds dichtbij ons te houden en nog voor de geboorte van onze dochter had ik twee geweven doeken in huis. Dragen is een onderdeel van ons leven geworden, we kunnen niet meer zonder. Tijdens de krampjes in de eerste maanden was de doek een uitkomst en 1,5 jaar later een plekje om tot rust te komen na alle avonturen van een ondernemende peuter. Als draagconsulent hoop ik veel (aanstaande) ouders warm te maken voor het dragen, te helpen wanneer er problemen zijn en mijn kennis en ervaring door te geven.

Leentje Van Dijck, Raad van Bestuur

Asse / 0484/110 590 / knoopandgo@telenet.be / www.knoopandgo.be

Ik ben Leentje, moeke van 5 kindjes die allemaal enorme huidhonger hadden en dus allemaal veel gedragen werden. De jongste was een echte huilbaby, en ook dan kwam de draagdoek heel goed van pas. In die 12 jaar heb ik veel zelf moeten zoeken en uitproberen, en daarom vond ik het super de draagcursus te kunnen volgen, om zo mama's en papa's die willen dragen op weg te helpen om er een fijne ervaring van te maken. In het dagelijkse leven ben ik hippotherapeute (een andere vorm van 'gedragen worden :) ) en opvoedster bij kinderen met een meervoudige beperking, en ik hoop ook het dragen in deze doelgroep te kunnen promoten.

Myriam Drabs, Raad van Bestuur

Brussel / 0494/721 026 / myriamdrabs@gmail.com / www.zwangerinbrussel.be

Ik heb zelf drie kinderen die ik altijd enorm veel en graag gedragen heb. Baby's voelen zich overduidelijk het best wanneer ze gedragen worden. Ze “horen erbij”, ze staan te midden van het actieve leven van de volwassenen die voor hen zorgen. De draagdoek was voor mij altijd een fantastisch hulpmiddel: mijn bewegingsvrijheid terug mét baby lekker knus dichtbij, een blije baby, alle signalen van de baby worden gemakkelijk opgepikt... In het begin vond ik het wel niet evident om aan de juiste informatie te geraken over de verschillende soorten dragers en over hoe comfortabel te dragen. Daarom dat ik graag mijn enthousiasme en mijn ervaringen wil delen.

Sarah Van San

Mechelen / 0478/496 463 / sarah@draagzolder.be / www.draagzolder.be

Als orthopedagoge zie ik elke dag hoe onontbeerlijk nabijheid is voor kinderen om zich later tot zelfzekere volwassenen te ontwikkelen. Mijn opleiding tot draagconsulente bij “Instituut voor Hechting” was hierop een mooie aanvulling. Ik leerde ook zelf als moeder dat je kind dichtbij dragen het ouderschap lichter maakt. Dragen is niet iets dat je doet omdat je bepaalde keuzes maakt in je opvoeding. Dat doe je, omdat het de moeilijke momenten makkelijker maakt en de mooie momenten nog beter. En omdat het praktisch is: hands-free ouderschap. Ik geloof dat dragen bij iedere ouder past. Ik ga graag samen met jou op zoek naar een doek of drager die bij het leven van jullie en je kindje past. Want het geluk van dragen: dat wil je toch met iedereen delen!

Maja Vande Velde

Tisselt / info@draag-o-theek.com / www.draag-o-theek.com

Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat je kindje dragen niet alleen voor stoffige, alternatieve mensen is. Dragen is voor iedereen en kan je ook met stijl van genieten. Daarom probeer ik via verschillende kanalen het draagvirus door te geven. Ik wilde dan ook draagconsulent worden om mensen die hun kindje willen dragen, met kennis van zaken te kunnen verder helpen. Zelf heb ik door een ongeval last van bekkeninstabiliteit en een whiplash. Ik kan bij deze specifieke problemen uit mijn eigen ervaringen putten om raad te geven en samen op zoek te gaan naar een manier waarop jij je kindje het beste kan dragen!

Saskia Van Besauw

Edegem / 0474/581 310 / saskia.van.besauw@telenet.be

Als mama van 2 tieners draag ik mijn eigen kinderen natuurlijk al lang niet meer 😉 Maar toch blijf ik een grote fan van dragen en draagdoeken, en ben ik nieuwe ontwikkelingen en inzichten altijd van dichtbij blijven volgen. Ik werk in Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel in Antwerpen waar we bijna dagelijks het gebruik van draagdoeken uitleggen aan mama's. 't Is altijd zo leuk om een blije mama met tevreden baby in een draagdoek te zien buitengaan 🙂 Je kan me niet contacteren voor individuele consulten, maar je bent altijd welkom in De Kraamvogel (www.kraamvogel.be) waar mijn collega’s en ik je graag verder helpen.

Ilse Engelen

Bilzen / 0478/909 063 / ilse@draagdoekconsulenten.be / www.draagjemij.be


Eva Demuynck

Gent / na een mailtje / evademuynck@gmail.com / www.doekentheek.be

Ik studeerde in 1999 af als Bachelor in de ergotherapie (= gespecialiseerd in oa ergonomie, hulpmiddelenadvies, tiltechnieken, ontwikkeling van het kind,...), en begon in 2005, na de geboorte van mijn dochter, met het geven van workshops. In de jaren daarna maakte ik allerlei draagfilmpjes, en deze zijn te vinden op mijn 'channel' op youtube. In 2006 richtte ik de Doekentheek op en momenteel ben ik aan het bijstuderen voor vroedvrouw, hetgeen helemaal past in de lijn van mijn activiteiten als draagconsulente en als medewerkster van een borstvoedingsorganisatie.

An Moeyaert, Ann Hendrikx, Sandra Ritzen

Leuven/ 016 50 90 71 / info@doekjesenbroekjes.be / www.doekjesenbroekjes.be

Wij zijn Ann, An en Sandra. Samen vormen wij het enthousiaste team van Doekjes en Broekjes. Al jarenlang vertellen we heel graag over de vele voordelen van dragen. We leren mensen graag goed en mooi om te gaan met allerlei ergonomische draagsystemen. Telkens als er een blije ouder buitenloopt met een even blije baby juichen we even! We hebben zelf ook enorm genoten van het dragen van onze eigen kinderen. De draagsystemen evolueerden mee met de jaren. Zo ook onze “opleidingen”. Graag willen wij onze kennis en ervaring delen!

Leonie Koerhuis-Gritter

Duisburg (Tervuren) / 0468/185 867 / leoniegritter@hotmail.com

In december 2010 werd ik mama van een prachtige zoon. Na zijn geboorte wilde ik niets liever dan hem dicht bij me houden. Daarom ben ik begonnen hem te dragen. In augustus 2012 is onze tweede zoon geboren, en nu de oudste vaak zelf loopt heeft hij heeft het plekje in de doek of drager overgenomen. Er is niets waar ik meer van geniet dan een lief slapend jongetje in de doek op mijn buik, of een vrolijk brabbelend ventje in de doek op mijn rug. Omdat ik zo overtuigd ben van de voordelen van dragen heb ik in november 2011 de basiscursus van de Trageschule Benelux gevolgd. Hiermee kan ik andere mama’s en papa’s leren hoe ze hun kindje kunnen dragen, maar vooral hoop ik anderen enthousiast te maken over het dragen.

Nathalie Corne

Zwalm / 0479/755 190 / info@zonnehoed.be/ www.zonnehoed.be

Ik ben Nathalie, mama van vier bijzondere kinderen. Allevier werden ze veel gedragen. De oudste nog vooral op de arm. Maar met een tweede kindje in huis, heb je plots handen tekort. Al snel werd er een rekbare doek in huis gehaald. En zo waren we vertrokken als draagouders; zowel mijn man als ik waren er verzot op. Later werden er ook nog andere systemen uitgeprobeerd en goed bevonden. En in al mijn enthousiasme voor al die leuke dingen en gebruiken die ik in de loop van de jaren als mama heb leren kennen, ben ik zelf met een winkeltje begonnen. Ik studeerde ook nog vroedkunde. En om de draagdoekenworkshops professioneler te begeleiden, volgde ik dus ook de cursus tot draagconsulent aan Het Instituut voor Hechting.

Ellen Sergeant

Overmere / 0477/933 573 / info@debabykangoeroe.be / www.debabykangoeroe.be

Ik ben Ellen Sergeant, mama van 2 kinderen. Een zoon van 8 en een dochter van 1. Bij mijn zoon wou ik heel graag dragen. Ik heb het even geprobeerd in een rekbare doek maar hij bleef veel in de kast liggen. Informatie over dragen of draagconsulentes waren blijkbaar een zeldzaam goed. Jammer... maar ik heb het goed gemaakt bij onze dochter. Rekbaar, geweven, sling... het heeft geen geheimen meer voor mij. Door mijn eigen ervaring met fibromyalgie en dragen wil ik je ook graag helpen als je met deze problematiek geconfronteerd wordt. Door mijn opleiding als graduaat orthopedagogie sta ik er ook voor open om je te helpen zoeken naar dragen in speciale situaties. Bv. als je kindje met een handicap wordt geconfronteerd.

Jorinde Berben

Sijsele / 0497/830.530 / babydoeken@gmail.com / www.babydoeken.be

Ik ben met dragen in contact gekomen via de filosofie van het natuurlijke ouderschap. Onze eerste baby was erg wakker en heeft uren in de draagdoek doorgebracht om te kunnen slapen. Ondertussen zijn we al enkele jaren verder en is dragen voor mij en mijn man een deel van het dagelijkse leven geworden. Ook heb ik een webshop met ecologisch materiaal voor moeder en kind.

Liesbet Boeykens

Mortsel / 0497/814 383 / info@mammies-en-pappies.be / www.mammies-en-pappies.be

Ik ben Liesbet, mama van 2 schatten van dochters. Sinds de geboorte werden beide dochters heel vaak gedragen, zowel door mij als door mijn man. Sinds dag één is dragen ons leven! Wat we zo zalig vinden aan dragen is de knusheid, de gezelligheid, het comfort, de bewegingsvrijheid die je hebt,... En dat is wat ik andere mensen wil laten ontdekken. Bij mammies en pappies willen wij er voor zorgen dat mama's, papa's en hun kindjes buiten gaan met een draagsysteem dat helemaal bij hun past, waar zij hun goed bij voelen. En dat is voor iedereen anders. We vinden het heerlijk om ouders en kind te kunnen helpen en ze helemaal te zien opklaren als ze rust vinden, lekker dicht bij elkaar.

Fran Van Rompaey

Vilvoorde / 0474/26.48.78 / franvanrompaey@hotmail.com / www.dichtbijmijnhart.weebly.com

In 2013 werd ik mama van een knappe jongenstweeling. Wat was ik blij dat ik het dragen al kende! Tijdens onze weg naar een zwangerschap had ik via vriendinnen en via het internet al heel veel opgepikt en ik kwam dus voorbereid aan de start. En gelukkig maar... Met twee kleintjes in huis is niks meer vanzelfsprekend, maar onze draagdoeken hielpen om alles praktischer en fijner (!) te maken. Ik was (en ben nog steeds) onder de indruk van wat dragen met een kind en een ouder kan doen. En wil dus heel graag deze ervaring doorgeven.

Kim Vercoutere

Ruien / 0478/673 942 / kim_vercoutere@hotmail.com

Ik ben Kim, leerkracht in het secundair onderwijs en mama van een fantastische dochter, Nora. Zij was een echte huilbaby en ik droeg haar van bij de geboorte in een tricot slen. Later ben ik overgestapt naar geweven doeken en voorgevormde dragers. Ik draag graag en veel, vooral in geweven doeken. Mijn liefde voor dragen is uitgegroeid tot een ware passie en daarom besloot ik de opleiding tot consulente te volgen via Trageschule Dresden. Daar wou ik vooral de verfijning leren om bijvoorbeeld ook met een zwakke rug te kunnen dragen, aangezien ik daar zelf mee te kampen heb. Ik hoop met mijn ervaring en opleiding veel mensen te kunnen helpen in hun zoektocht naar verschillende draagsystemen en/of knooptechnieken.

Mirjana Decock

Zwevegem - Sint-Denijs / 056/444 754 / yomi.loutje@gmail.com / www.yomi-loutje.be

Ik ben Mirjana Decock, geriatrisch verpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis en daarnaast druk bezig met het gezin en de uitbouw van "Yomi en Loutje". Het begon allemaal met de thuisgeboorte van ons eerste dochtertje Naomi. Ik wilde mij zo goed mogelijk voorbereiden op de geboorte en ging op zoek naar informatie. Het was al snel duidelijk dat je redelijk eenzijdig geïnformeerd wordt over alles rond zwangerschap en geboorte en later ook de kraamperiode. Daarom ging ik zelf op zoek. Ik las allerlei boeken, volgde zwangerschapsyoga, zocht informatie op en beviel uiteindelijk thuis van een prachtige dochter. Het was een unieke ervaring en blijft een zeer mooie herinnering! De interesse en passie ontstond om ouders te inspireren om hun eigen keuzes te maken en bewust in het leven te staan. Eerst volgde ik de docentenopleiding voor zwangerschapsyoga en later die voor mama-baby yoga. Daarna volgde ik ook de opleiding tot draagconsulente (Trageschule Dresden). Momenteel ben ik bezig met de studies tot vroedvrouw en school ik bij tot kinderyogadocente. Naomi mocht het wonder van de geboorte van Anna-Lou van dichtbij beleven en werd grote zus. Samen werden ze de inspiratie voor de naam van mijn pad rond natuurlijk ouderschap: "Yomi & Loutje".

Joke Staels

Ronse / 0494/80.67.73 / kindjeknus@gmail.com / www.facebook.com/kindjeknus

Ik ben Joke, mama van 2 jongens en een 3de kindje dat we verwachten in december. Mijn 1ste draagdoek had ik al in huis nog voor dat ons 1ste kindje geboren werd, maar ik heb het draagvirus pas echt gekregen ongeveer 1 jaar na zijn geboorte. Ondertussen zijn we 4 jaar verder en genieten we er allemaal nog van. Mijn man is ook fan en ik heb verschillende vriendinnen kunnen aansteken. Het is zo heerlijk om je kindje te dragen, zo natuurlijk, het helpt je in moeilijke momenten, je hebt je handen vrij, niets dan voordelen. Ik heb de cursus tot draagconsulent gevolgd omdat ik zeker wil zijn dat ik de mensen in mijn omgeving en zij die ernaar vragen correcte info kan geven. Op de juiste manier kan leren hoe ze kunnen dragen. Om mijn draagliefde te verspreiden en mijn hobby te kunnen blijven uitoefenen als mijn kindjes er te groot voor geworden zijn.

Sabrina Claes

Beringen / 0475/394 062 / portami.baby@gmail.com

Sara Gielen

Semmerzake (Gavere) / info@draagadvies.be / www.draagadvies.be

Mijn naam is Sara. In de eerste plaats fiere mama van 3 levenslustige sloebers, daarnaast actief in mijn praktijk voor Kinesitherapie & Manuele therapie. Wanneer ik met jonge ouders werk, hoor ik vaak dezelfde verzuchtingen over het leven na gezinsuitbreiding. Daarom -en op basis van eigen ondervinding, grondige research en na overleg met (kinder)artsen- ben ik me gaan interesseren voor de opleiding tot draagconsulente. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dragen niet alleen fysiologisch heel natuurlijk en positief is voor zowel drager en kind, maar ook een eenvoudige oplossing voor vele dagelijkse situaties. Nu ik zowel de basis-, gevorderden- als certificatiemodule heb vervolledigd en me dus officieel gecertificeerd draagconsulent van 'Die Trageschule Dresden' mag noemen, ben ik heel trots deze aanvullende dienst aan te bieden in mijn praktijk. Aan iedereen die wil, met of zonder medische draagvraag. Want kindjes dragen is ook gewoon leuk, gezellig, hip, handig, natuurlijk, knus, stoer, eigentijds, kortom, een meerwaarde voor wie wil. ;)

Bieke Devreker

Diksmuide (Keiem) / 0496/055 210 / DraagGraag@yahoo.com/ www.DraagGraag.be

Ik ben Bieke, mama van een stoere zoon (°2012). Als echte hondenliefhebster had ik mij al wat wegwijs gemaakt in de draagsystemen nog voor de geboorte, want het was voor ons heel belangrijk dat we onze avontuurlijke wandelingen konden verder zetten na de komst van ons klein wondertje. Wat begonnen is als iets praktisch werd al gauw een passie. Nu wil ik deze passie graag doorgeven naar anderen en tips en uitleg geven over alle positieve dingen die het dragen met zich meebrengt

Sascha Krijtenburg

Hoogerheide (NL) / 0031 634084677 / info@dragenkunjeleren.nl / www.dragenkunjeleren.nl

Toen ik in 2008 startte met dragen van mijn oudste zoon, was ik een opvallende verschijning op straat. Zo'n draagdoek dat was er nog niet in mijn tijd, hoorde ik vaak. Ik verbaasde mij daar altijd over, aangezien dragen zou oud is als de mensheid, en in alle culturen terug te vinden is. Draagconsulente worden werd een droom, die in 2012 werkelijkheid werd toen ik mijn opleiding volgde bij instituut voor hechting. Ik ben blij dat ik mag helpen dragen te "normaliseren" en ouders te helpen met vragen. Ik schroom niet van een medische uitdaging bij een consult en verdiepte me al in dragen van prematuren, kindjes met heupafwijking of klompvoet, kindjes met syndroom van down, en moeders met een lichamelijke beperking. Want dragen moet voor iedereen bereikbaar zijn!

Elke Vanhoutte

Lanklaar/ 0479/336 996 / vanhoutte.elke@gmail.com / www.rockabyebaby-draagconsulente.be

ik ben studente ergotherapie. Ik heb een uit de hand gelopen interesse voor dragen. En ik heb beslist dat het niet is omdat ik (nog) geen eigen kinderen heb dat ik het plezier en het gemak van dragen niet kan doorgeven aan anderen. Ik volgde in februari de basiscursus en in mei de gevorderde cursus(2015). Zo ga ik van uit de hand gelopen interesse naar uit de hand lopende hobby. Heb je ergens vragen over, wil je advies of wil je gewoon wat dragers testen contacteer me gerust. Ik ben studente en pendel tussen Kortrijk (Otegem), Hasselt (zonhoven) en Dilsen. Soms is wat geduld nodig maar in alle regio’s kunnen afspraken gemaakt worden.

Ilse Christiaens

Sint-Truiden / 0498/759 422/ Christiaensilse@hotmail.com

Ik ben Ilse, mama van 2 kinderen en vroedvrouw. Al lang voor ik zwanger was wisten we dat we onze kindjes zouden gaan dragen. Het eerste wat we ons dan ook hebben aangeschaft was een elastische doek. Maar sinds de geboorte van onze dochter is er een nieuwe wereld voor ons opgegegaan, we hadden er geen idee van dat er zo'n groot aanbod was van draagdoeken en dragers. Anderzijds kom ik door mijn werk als vroedvrouw kom ik ook vaak in contact met mensen die vragen hebben over dragen en draagdoeken. Omdat mensen altijd recht hebben op een correcte uitleg heb ik vervolgens beslist de opleiding voor draagconsulent te volgen bij Instituut Voor Hechting.

Eleen Légat

Asper (Gavere) / na mailtje / eleenlegat@gmail.com

1 januari 2009: de dag dat ik voor het eerst mama werd. Met een huilbaby was die grote stap geen evidentie. Maar door haar echt fysiek te gaan dragen nam het gehuil en de spanning af, en kon mijn mentale draagkracht weer aansterken. Als maatschappelijk werker ben ik graag met mensen bezig. Toen ik na de zwangerschap van de jongste de cursus tot draagconsulent volgde bij het Instituut Voor Hechting, kon ik ook de brug slaan tussen het werken met mensen en een andere passie: dragen. Ik hoop dan ook dat ik anderen dat duwtje in de rug kan geven (of de baby/peuter/kleuter/... op rug ;-)) om te leren dragen! Dragen, het ligt letterlijk en figuurlijk nauw bij het hart!

Sien Willemse

Zoersel/ 0472/594.467/ draagconsulente.sien@gmail.com

MIjn naam is Sien Willemse. Ik ben sinds 2014 moeder van een zoontje. Mijn eerste 'draagaankopen' zijn een tricot slen en een ergo-baby. Al snel ontdekte ik dat ik mijn zoontje enorm graag droeg en ben dit meer en meer gaan doen. Ook mijn man draagt veel. Via via heb ik kennis kunnen opdoen in workshops, maar ik was verbaasd hoe onbekend het nog is hier in België. Ik heb daarom een opleiding draagconsulente gevolgd en hoop zo de bekendheid mee te kunnen doen groeien of om meer te kunnen zien/helpen dragen in de Noorderkempen

Annelies Van Driessche

Herne / 0499/181 488 / annelies@binnen-pretjes.be / www.binnen-pretjes.be

Ik ben Annelies, mama van een stoere zoon (°2013). Omwille van zijn reflux ben ik op aanraden van de vroedvrouw beginnen te dragen met een geweven draagdoek. Mijn interesse in het dragen werd groter en ben er mij verder gaan in verdiepen. Daarnaast kom ik als kinesitherapeut met specialisatie pediatrie, regelmatig in contact met vragen over dragen. Hierdoor heb ik besloten om de opleiding tot draagconsulent te volgen en kan ik nu naast kine ook draagconsulten aanbieden in mijn praktijk.

Sylvie Van Wontergem

Vinkt / 0496/333 499 / sylvie.vwonterghem@gmail.com / www.lunaplena.be

Ik ben Sylvie, 28 jaar, mama van Thibaut (13-07-2014). Wij zijn woonachtig te Vinkt. In 2011 studeerde ik af als vroedvrouw, in 2014 werd ik voor het eerst mama, in 2015 mocht ik mezelf draagconsulente noemen en begin 2016 behaalde ik het diploma ‘Master in gezondheidsvoorlichting en -bevordering’. Ik vulde mijn lijstje aan met "referentievroedvrouw diabetes", lactatiekundige en certificeerde als draagconsulente. Ik werk als zelfstandige vroedvrouw binnen mijn eigen opgerichte vroedvrouwenpraktijk Luna Plena en draagconsulente in de ruime omgeving van Deinze. Ik vind dat ik de meest fantastische job heb die er bestaat (naast het mama zijn uiteraard ;-)).

Ruth Nouwen

Overpelt/ 011/369 469 / info@draaghoop.be / www.draaghoop.be

Ik ben Ruth. Mama van één dochter en een jongenstweeling, die ik alle drie appart en samen veel gedragen heb. Daarnaast ben ik als vroedvrouw werkzaam in jet mariaziekenhuis en in de pre- en postnatale thuiszorg. Hoop jij je baby te dragen, maar weet je uit de grote hoop doeken en dragers niet welke kiezen. Of misschien draag je al maar hoop je een nieuwe knoop of draagwijze te leren kennen, dan kan ik je helpen. Ik ben er immers van overtuigd dat dragen iets heel natuurlijk is en veel voordelen biedt voor de drager en het kind. Ik hoop jou een leuke draagervaring te bezorgen, dus contacteer me gerust.

Nele Therry

Menen / 0495/184 565 / neletherry@utero.be / www.utero.be

Mijn naam is Nele. Ik woon in Menen en ben mama van Basje (01/04/2015). Stan (18 jaar) en Tille (16 jaar) zijn mijn 2 pluskinderen. Een wereld ging voor ons open toen we een Babylonia doek kregen. We contacteerden een draagconsulente die ons met een geweven doek leerde dragen. Het dragen bood ons zoveel voordelen en plezier dat we besloten om samen de basisopleiding te volgen bij Ulrike van Die Trageschule Dresden. In april 2016 volg ik de vervolgopleiding om zo nog meer knopen aan te leren. Als draagconsulent wil ik andere ouders aanzetten om hun kind te dragen. Ik ben ervan overtuigd dat het dragen van je kind de beste stap is om je kind vol vertrouwen de wereld te laten ontdekken. In 2015 startte ik een eigen praktijk Utero en verhuur ik ook verschillende draagsystemen.

Nele Allaert

Nieuwkerken Waas/ 0485 852 530 / nele@buiktegenbuik.be / www.buiktegenbuik.be

Als mama van drie dochters ontdekte ik al snel de voordelen van babydragen. Mijn eerste dochter droeg ik regelmatig in een rekbare draagdoek. Bij mijn tweede dochter ontdekte ik de geweven doek, meitai en het rugdragen. Ze was een kindje met veel huidhonger en verborgen reflux en sliep eigenlijk enkel in de draagdoek. Bij mijn derde dochter heb ik de wieg zelfs niet gezet en heb ik met veel liefde mijn doekencollectie bovengehaald en uitgebreid. Door de verschillende knopen: buik – heup – rug regelmatig te wisselen, kan ik haar urenlang comfortabel dragen. De liefde voor het dragen, wil ik graag delen. Daarom volgde ik de opleiding tot draagconsulent via Die Trageschule. Met Buik tegen Buik wil ik mensen leren dragen en ouders die dragen samenbrengen.

Sara Stappers

Bassevelde / 0483 142 220 / contact@sarastappers.be/ www.sarastappers.be

Ik wist altijd al dat ik mijn kinderen zou gaan dragen. Met kangoeroes als huisdier had ik zelfs al kunnen oefenen op een weeskangoeroetje! De voordelen waren meteen duidelijk: een rustige, blije Roe die - in een sjaal rond mij gebonden - goed op temperatuur bleef en zo heerlijke dutjes deed. Onder de warmtelamp was toch niet hetzelfde. Hoe zou je zelf zijn! Na de geboorte van mijn zoontje volgde ik een opleiding tot kangatrainer (postnatale workout voor mama samen met baby). En van daaruit voelde ik de behoefte om mij te verdiepen in al die verschillende draagsystemen zodat ik mijn kangamama's, maar ook andere mama's en papa's, de juiste begeleiding kan geven (tijdens het sporten met hun baby). En zodoende volgde ik een opleiding bij Die Trageschüle Dresden.

Lien Vandoorne

Gent / 0483/744725 / kindjeinkatoen@gmail.com / www.facebook.com/kindjeinkatoen

Ik ben Lien, ergotherapeute, draagconsulent en mama van 3 mooie zoontjes. Na zijn geboorte bleek onze eerste zoon een reflux baby te zijn die enkel rustig was op de buik, in een draagdoek. Zo is de interesse in draagsystemen ontstaan en gegroeid. Nog steeds wordt mijn inmiddels 5 jaar oude zoon graag gedragen. Voor mijn grote jongens betekent de draagdoek een moment van rust. Ze genieten als ze in de doek mogen en vallen vaak in slaap, een zalig moment voor beiden. Mijn jongste zoontje geniet van de warmte en geborgenheid en verkent de wereld vanuit die veilige buidel. We wonen in een stad en dan is dragen van je kindje super handig. Snel een even naar de auto wandelen die 5 straten verder geparkeerd staat, door de drukke winkelstraat of met bus of tram met je baby op je buik ipv in een grote onhandige buggy,... Ik help je dan ook graag met je keuze van draagsysteem zodat je je kindje op een leuke manier dicht bij jou kan houden.

Sofie Aerts

Gooik / 0474/24.43.22 / info@draagadviseur.be / www.draagadviseur.be

Ik ben Sofie, mede-eigenaar van kinderdagverblijf 't Sproetje en sinds april 2014 trotse mama van een flinke zoon, Stan. Al vanaf het begin draag ik Stan geregeld bij me. Het biedt hem troost op de moeilijke momentjes en hij vindt het geweldig om overal bij te kunnen zijn. Ook in de crèche is het handig om een kindje te kunnen dragen en de handen vrij te hebben. Ik heb het zelf altijd belangrijk gevonden om ergonomisch te dragen. Uiteraard voor Stan, maar ook voor mezelf; aangezien ik regelmatig rugklachten heb. Mijn liefde voor het dragen werd een passie en omdat ik mijn kennis en ervaringen graag met andere mensen wil delen, besloot ik de cursus tot draagconsulente te volgen. Ik wil het dragen graag uit het geitenwollensokken-hoekje halen en elke ouder de kans geven dit geweldige gevoel te ervaren.

Jill Op de Beeck

Halen / 0476/496807 / jill@mamabeer.be / www.mamabeer.be

Hallo! Ik ben Jill, draagconsulente, kinderverpleegkundige maar bovenal mama! Het is zo dat ik immens verliefd werd op zijn mooie oogjes die me vanuit de draagdoek of draagzak aankeken. Oogjes die me lieten voelen dat mijn zoontje zich veilig voelde en dat er geen gebrek was aan geborgenheid, liefde, warmte, comfort en zo kan ik nog eventjes doorgaan. Hij liet me voelen dat er niets bestaat als je kindje verwennen met teveel liefde of knuffels, hij had me nodig en ik was er. Net zoals de mamabeer die waakt over haar babybeertjes, lekker dicht bij haar. Niets zo mooi, toch? Daarnaast heeft dragen tal van voordelen voor zowel je kindje als jezelf! Ben jij hier ook zo van overtuigd en wil je alles weten om je kindje te kunnen dragen? Laat mij iets weten, dan maken we er een gezellig consult van!

Leen Leysen

Turnhout / 0497 37 51 54 / leen@mamadea.be / www.mamadea.be

Ik ben een spontane, energieke mama die bewustzijn en gezond verstand in de juiste dosis combineert. Ik geef les aan het HIVSET (Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth) in Turnhout en in het Geboorte-Informatiecentrum in Geel sta ik ouders al enkele jaren bij met raad en daad rond zwangerschap, bevalling, kraamtijd, natuurlijk ouderschap en ergonomisch dragen van hun kindje. Zaken die ik als moeder van twee prachtige kinderen dagelijks in de praktijk breng. Met die ervaring kan ik mezelf met recht een ervaringsdeskundige noemen: Een gepassioneerde mama die jou als ouder informeert en helpt met het maken van de juiste keuzes, keuzes vanuit het hart. Als doula en draagconsulente beschik ik over een schat aan onmisbare informatie en praktijkervaring die ik heel graag met jou wil delen. Wens je een persoonlijke begeleiding of heb je nog vragen voor mij, contacteer me dan gerust en dan bekijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.

Carolien De Bondt

Putte / 0474/49.84.73/ carolien.de.bondt@gmail.com

Ik ben Carolien, vroedvrouw, lactatiekundige en mama van 2 flinke zonen. Mijn draagkriebels zijn begonnen bij mijn tweede kindje. Na een draagconsult was ik volledig in de ban van het dragen. Ook in de dagelijkse praktijk merk ik dat baby’s en ouders hier veel belang bij hebben. Dit heeft me geïnspireerd om de draagkriebel door te geven. Als draagconsulente kan ik jullie helpen zoeken in het landschap van draagzakken -en doeken. Ik leer jullie alle kneepjes van het vak zodat ik jullie mijn draagkriebels kan doorgeven

Hanne van Bavel

Essen / 0498 476 528 dragenmethanne@gmail.com

Ik ben Hanne, Biologe en draagconsulente. Van 2012 tot 2017 heb ik met mijn gezin in Duitsland gewoond, waar babydragen veel meer ingeburgerd is dan in België. De keuze aan draagscholen is enorm, daarom heb ik er in 2016 voor gekozen mijn opleiding in Duitsland te volgen, bij de Trageschule Hamburg. Als Biologe heb ik altijd veel interesse gehad in het natuurlijk gedrag van de mens. Door middel van evolutie heeft ons gedrag zich heeft aangepast naar een vorm die optimaal is voor onze overleving en ontwikkeling. Toen ik zelf moeder werd ging ik op zoek naar het ouderlijk gedrag van onze voorouders. Al snel werd het me duidelijk dat baby's in de steentijd bijna altijd gedragen werden, op de arm of in een doek. Inmiddels leven we gelukkig niet meer in de steentijd, maar dat weten onze baby's niet. Gedragen worden is voor hen nog steeds het toppunt van veiligheid en geborgenheid. Ik ben ervan overtuigd dat babydragen een gezonde ontwikkeling van moeder en kind bevordert en hoop nog veel ouders te kunnen begeleiden bij hun zoektocht naar comfortabel dragen.

Sandrine Wouters

Herselt / 014 73 29 39 / info@karada.be / www.karada.be

Hallo (kersverse) mama's, papa's en familie van een klein wondertje. Mijn naam is Sandrine, ik ben mama van een geweldige dochter Noalie (°2014) en samen met mijn partner zijn wij woonachtig te Herselt. Ik werk reeds enkele jaren als zelfstandig kinesitherapeut en personal trainer, maar nu mag ik me ook officieel draagconsulente noemen en hier ben ik zeer trots op! Hoe ben ik nu eigenlijk zelf bij het dragen terecht gekomen? Wel, na de geboorte van ons wondertje wou ik nog steeds met mijn drie viervoeters het bos intrekken en het avontuur kunnen opzoeken, want zeg nu zelf drie honden, een buggy en een hobbelige weg gaan nu eenmaal niet zo goed samen. Daarom heb ik me reeds voor de geboorte verdiept in verschillende draagsystemen en zijn we beginnen dragen met een rekbare doek, al snel kwam er een geweven doek en een SSC bij en nog wat later volgde er nog andere dragers... Je weet wel wat ze zeggen: "waar het hart van vol is, loopt de mond van over..."

Sanne Depuydt

Roeselare/ 0474/91.55.23 / info@carrytobloom.be / www.carrytobloom.be

Tijdens de zwangerschap van mijn zoontje volgde ik een draagworkshop, waar ik direct besmet raakte met het “draagvirus”. Via digitale kanalen en een draagconsult heb ik daarna zelf nog enorm veel bijgeleerd. Dragen werd een heel belangrijk onderdeel van ons gezinsleven, niet enkel om praktische redenen maar ook omdat het elke dag wat warmer en knusser maakt. Nu ik de opleiding voor draagconsulent gevolgd heb, wil ik al het moois dat dragen omvat graag helpen verspreiden. Bij ‘Carry to bloom’ kan je komen kijken, passen en oefenen, maar ik kan ook naar jou thuis komen. Ik ben het makkelijkst bereikbaar via mail, maar bellen mag uiteraard ook.

Ellen Cools Oostmalle / 0472/88.59.81/ cools_ellen@hotmail.com

Ik ben Ellen, en werk als vroedvrouw... Nog voor ik een eerste keer zwanger werd wist ik al met zekerheid, ik wou mijn kindjes graag dragen in een draagdoek! Toen ik dan voor de eerste keer mama werd, leerde ik mezelf de knoopjes-van-het-vak en genoot enorm... Rekbare doek, geweven doek,... En met de hulp van een draagconsulente leerde ik ook rugdragen... Ik had het virus te pakken... Omdat ik, zeker met de komst van nr2, vaak met draagdoek te zien was, kwamen ook de vragen van vriendinnen en kennissen vaker... Ik gaf tips over de verschillende soorten doeken, leerde hen knopen... Een opleiding tot draagconsulente leek dus een logische volgende stap! Nu kan ik nog meer onderbouwde informatie geven. En hen met heel veel liefde de knoopjes-van-het-vak leren...

Stefanie Van Looy

Edegem/ 0486/39 58 03/ info@draagateljee.be / www.draagateljee.be

Ik ben Stefanie, draagconsulent, maar bovenal trotse mama van Emma (januari 2016) en Kato (mei 2017) Als nieuwbakken mama kwam er zoveel op me af en wist ik vaak niet van welk hout pijlen te maken…. tot een kraamcadeau (je raadt het al, een draagconsult) mijn pad kruiste. Dit consult heeft mij vertrouwen in het knopen/dragen gegeven en de deuren naar mijn draagverhaal geopend. Gaandeweg heeft het mijn hart verwarmd, vertrouwen gegeven in het mama-zijn… want met een doek/drager voel ik me supermama! Waarom? Op 1 moment kan ik een veilige, warme en geborgen plaats zijn voor de ene (die in de drager zit), terwijl ik mijn handen vrij heb om met de andere de wereld te ontdekken. Voorbestemd om te dragen en gedragen te worden levert het niets dan voordelen op… en hé, het is oké om je kindje, na 9 maanden, nog met je mee te dragen! Ik wil jou/jullie als draagconsulent het intieme super-mama/papa gevoel laten ervaren! Het gevoel om je kleintje zo dichtbij te hebben, momenten beleven om te koesteren… hartverwarmend en recht naar je hart!

Marie Rondou

Ledeberg/ 0478 57 26 82 / marie@bakerbaby.be / www.bakerbaby.be

In 2014 werd mijn dochtertje Nona na amper 29 weken zwangerschap geboren. Toen ze na een lange periode ziekenhuis eindelijk thuis kwam, kreeg ik het advies om een draagdoek te gebruiken. De geborgenheid van haar te dragen heeft emotioneel veel betekend voor ons. Toen in 2016 zusje Hasse kwam en door erge reflux en allergieën heel moeilijk sliep, had ik alweer een reden om me in het dragen te verdiepen. Ondertussen volgde ik verschillende opleidingen (o.a. aan het Instituut voor hechting).

Sare Boon

Neerlinter/ sareboon@hotmail.com /

2016, het jaar dat wij te horen kregen dat we in blijde verwachting waren van ons eerste kindje. Als vroedvrouw, een droom die uitkwam. Al tijdens mijn zwangerschap werd het duidelijk dat ik mijn kleintje wou/zou gaan dragen. Ik boekte een consult en was helemaal verkocht. Eenmaal dat ons spruitje er was werd ook snel duidelijk dat ons kindje heel veel nood had aan nabijheid. Vele mooie momenten in de doek volgden. Zo werden de doekjes 1 met ons. Doordat het voor mij zo'n verruiming van men wereld was om te kunnen dragen besloot ik dat ik ook andere mensen de pracht van het dragen wil overbrengen en zo geschiedde dat ik de opleiding tot draagconsulent volgde. Elke ouder kan bij mij terecht voor een consult zodat ook jullie de pracht van het dragen ontdekken en optimaal kunnen genieten van jullie kleine spruit.

Saskia van der Laak

Kortessem / 0477/471489 / info@p-a-p.be / www.p-a-p.be

* Hallo, Ik ben Saskia van der Laak, vroedvrouw, fertiliteitscounselor, draagconsulente en mama van twee prachtige kinderen. Toen ik zelf moeder werd, merkte ik al gauw dat zowel mijn kinderen als ikzelf nood aan nabijheid hadden. Omdat tegelijkertijd het leven van me verwachtte dat ik gewoon weer mee zou draaien, ging ik op zoek naar een manier om dit te combineren. Zo ontstond mijn liefde voor het dragen. Een liefde die ik graag met anderen deel. De logische volgende stap was dan ook het volgen van de opleiding tot draagconsulente. Mocht je ondersteuning willen bij het juist leren knopen van je doek, of vraag je je af wat je allemaal kunt met je draagzak en hoe je deze zo optimaal mogelijk gebruikt, dan denk ik graag met je mee!

Lorijn Jansen

Hechtel / 0472358722 / draagconsulentlorijn@hotmail.com

Als vroedvrouw heb ik altijd al een voorliefde gehad voor het dragen van kinderen en de geborgenheid die hiermee gepaard gaat. In 2016 ben ik als vroedvrouw naar Tanzania getrokken om er stage te lopen op de materniteit en de verloskamer. De ervaringen die ik hier heb meegekregen, hebben mijn interesses voor dragen sterk aangewakkerd. Ik heb hier aan de lijve ondervonden welke voordelen dragen allemaal met zich mee brengt. Het dragen van je kind is in Afrika de normaalste zaak van de wereld en ik hoop dat dit in de toekomst ook bij ons zo gaat zijn. Omdat mijn interesse voor dragen steeds bleef groeien was de opleiding tot draagconsulent dan ook een logisch vervolg. Deze opleiding heb ik gevolgd bij het instituut voor hechting. Dragen is de ideale manier om je kindje de wereld te laten ontdekken vanuit een warme en veilige omgeving. Ik hoop dat ik vele ouders het plezier en comfort van dragen kan laten ervaren. Als draagconsulent is het dan ook mijn doel om samen op zoek te gaan naar het ideale draagsysteem voor jou en je kindje.

Elke Dieltjens

Schelle / 0476409926 / elke@dragenendingen.be / www.dragenendingen.be

Ik ben Elke. Mama van 2 kindjes en al 4 jaar bezig met dragen en responsief opvoeden Ik heb nu de kans gekregen mijn passie voor dragen en kinderen om te zetten in mijn beroep. Ik ben dan ook bezig met dragen & dingen tot een mooi project te brengen. oorspronkelijk ben ik een verpleegkundige die nu een uitbreiding doet rond dragen, borstvoeding en veel meer. Hou de website en de facebook pagina zeker in de gaten om meer te weten te komen over mij en de zaak.

Tinne Pedus

Hoevenen/ 0498 49 19 85 / info@doekending.be / www.doekending.be

Mijn naam is Tinne. In januari 2014 werd ik mama van Tristan, een prachtig kind waarvoor ik oneindig veel liefde heb. Samen met hem is ook mijn draagverhaal begonnen. Reeds voor zijn geboorte wist ik dat ik hem wilde dragen, en liefst in zo'n prachtige lange doek. Na de zwangerschap werd al snel duidelijk dat het dragen onontbeerlijk was zowel voor mezelf als voor Tristan. Het enige plekje waar hij rust kon vinden was bovenop mij. Dus daar kwamen de doeken, draagzakken en mei tai al snel naar boven. Ik begon te dragen op 2 weken, vandaag (2018) is hij 4 jaar en ook nu zit hij nog met plezier op mijn rug! Dragen heeft een erg speciaal plekje in mijn hart en ik wil het dan ook met veel liefde uitdragen naar andere ouders.

Sofie Lobbens

Aalter / 0479708962 / hallo@draagconsulentesofie.be / www.draagconsulentesofie.be

Mijn verhaal in de draagwereld is gestart kort na mijn bevalling van dochter Tilly in september 2015. Zoals vele jonge mama’s heb ik een rekbare draagdoek gekregen als kraamcadeau. Deze werd al snel aangevuld met een mei tai en een eerste geweven doek. Intussen heb ik een ruime collectie aan draagdoeken en draagzakken verzameld en al heel veel mooie momenten al dragend beleefd. Dragen is voor ons geëvolueerd van een praktische noodzaak tot een hobby en zelfs een waar genot. Niets heerlijker dan je kindje, van baby tot flinke peuter, of zelfs als kleuter, dicht bij je te kunnen houden. In november 2017 heb ik een nieuwe stap gezet in ons verhaal en de opleiding tot draagconsulente gevolgd bij Ulrike Höwer van Die Trageschule Dresden. Ik kijk ernaar uit om ook jou te begeleiden en te adviseren in jouw draagverhaal. Je kan bij me terecht voor individuele consultaties om een knooptechniek aan te leren of de juiste drager voor jullie uit te zoeken, bij jou thuis of op verplaatsing, workshops in intieme sfeer of het huren van een doek of drager.

Marien Claerbout

Roeselare/ 0476/862885 / marien.claerbout@gmail.com / https://www.facebook.com/Draagconsulente-Marien-Claerbout-154060951964524/

Tijdens m’n zwangerschap kreeg ik een rekbare doek van een vriendin en meteen kreeg ik zin om m’n dochtertje na de geboorte geregeld te gaan dragen. En wat een zaligheid was dat, zo genieten met m’n kleine meid slapend knus tegen mij aan. Ik kreeg het draagvirus te pakken. Meer en meer begon ik te lezen over ergonomisch dragen en het belang ervan. Na wat opzoekwerk kocht ik een geweven doek en onze eerste draagzak. Nog een tijdje later volgde ik een rugconsult, want dat vond ik toch wat eng om zo op m’n eentje te proberen. De maanden erop gingen we steeds vaker op langere wandelingen, zalig in de natuur of op het strand, we ontdekten de prachtigste plekjes waar je met een buggy nooit zou komen! Gewoon gezellig uren kunnen dragen, genieten van dichtbij elkaar zijn, dat beviel me zo goed, dat ik na een tijdje besloot ook de opleiding tot draagconsulente te volgen, zodat ik ik andere ouders ook kan laten genieten van het dragen. Je kan bij mij terecht voor informatie over ergonomisch dragen, knopen aanleren met zowel rekbare als geweven doek en het uitproberen van verschillende dragers. Dit kan zowel bij mij als bij jullie thuis.

Katharina Bulcke

Veurne / 0499/110443 / info@vroedvrouw-katharina.be / www.vroedvrouw-katharina.be

Ik ben Katharina Bulcke, zelf moeder van drie kinderen geboren in 2005, 2008 en 2013. Mijn passie voor dragen loopt al terug uit het jaar waarin mijn eerste dochter werd geboren. Beroepshalve ben ik zelfstandig vroedvrouw in West-Vlaanderen sinds 2017, regio Veurne en omstreken. Omdat het dragen me nauw aan het hart ligt, begon ik in 2016 de opleiding tot draagconsulent via 'Die Trageschule Dresden', in 2018 behaalde ik hiervan mijn certificaat.

Evy Roose

Lebbeke / 0472/69.22.09 / evy.roose@hotmail.com / https://www.facebook.com/DraagconsulenteEvy/

Ik ben Evy Roose, mama van Julian en kraamverzorgende bij Landelijke Thuiszorg. Dragen is al jaar en dag een passie! Nu ben ik draagconsulente en kan je bij mij terecht voor individuele consulten voor buik-rug-heupdragen, passessies SSC. Vanaf september 2018 zullen ook workshops mogelijk zijn!

Inge Aelbrecht

Malderen/ 0474/55.46.44/ ingeaelbrecht@hotmail.com / www.kinepraktijkinge.be

Ik ben Inge, kinesitherapeute van opleiding. Ik heb mij gespecialiseerd in zwangerschapsbegeleiding. Hierdoor krijg ik regelmatig zwangeren en pas bevallen mama’s over de vloer die last hebben van bekkenpijn. Ik zocht naar oplossingen voor het niet symmetrisch dragen van een kind en/of maxicosi. Zo ben ik bij het dragen uitgekomen en heb ik er mijn hart aan verloren. In 2015 heb ik de opleiding draagconsulent I bij het Instituut voor hechting gevolgd en niet veel later ook de module ‘Knoopwijzen voor zwangeren volgens FTZB’. Samen met een (toekomstige) mama zoeken naar hoe het kindje gedragen kan worden zonder pijn, maakt mijn dag goed. In 2017 heb ik de basiscursus bij Trageschule Nederland-België gevolgd en draagconsulent II bij het Instituut voor Hechting.

Zoë de Smet

Broechem / 0479/415424 / zoedeloe@hotmail.com

Mijn naam is Zoë de Smet, mama van drie mooie meisjes die allemaal in meer of mindere mate gedragen werden. Zo heb ik ondertussen ruim 7 jaar autodidactische ervaring met allerlei verschillende merken en blends en maak ik sinds een klein jaar onder de naam ZOEDELOE ook zelf draagzakken. Recent volgde ik de opleiding DC1 om mensen nu ook ‘echt’ te kunnen bijstaan.

Karen Laenen

Terhagen / 0479/29.88.56 / karen@madoek.be / www.madoek.be

Op 9 augustus 2013 startte mijn draagavontuur met de geboorte van onze oudste zoon. Al tijdens mijn zwangerschap wist ik dat ik wou dragen. Ik kocht een 2de hands ring sling en mai tai en kreeg een rekbare doek te leen. Na zijn geboorte ontdekte ik hoe hard mijn zoon genoot van dicht bij mij in de doek gedragen te worden. Dicht bij mij voelde hij zich veilig en kwam hij tot rust. Toen in juni 2015 onze dochter geboren werd, werd ook zij zo vaak mogelijk gedragen. Ik wou nog meer leren over knopen en dragen. Met de geboorte van onze jongste zoon in januari 2018 wou ik het plezier dat ik in dragen had en de band die ik met mijn kinderen kreeg mede door het dragen graag kunnen delen met zoveel mogelijk jonge ouders. Op het moment dat ik, na de bevallingsrust van mijn oudste zoon, terug aan het werk ging als verantwoordelijke kinderopvang in IBO Mechelen van Landelijke Kinderopvang ontdekte ik dat niet enkel mijn kind graag gedragen werd. De kleinste kleuters hadden er veel baat bij wanneer ze van school kwamen om even op de rug van een begeleidster tot rust te komen. Ik merkte tegelijkertijd dat dragen nog geen evidentie was in de kinderopvang. Op het moment dat ik besloot om draagconsulente te worden wou ik dit niet enkel voor ouders worden, maar ook aan kinderbegeleid(st)ers en onthaalouders opleiding geven in het dragen van kinderen in de kinderopvang.

Lien Verdickt

Gent / +32 (0) 487 34 42 30 / lien@groei.gent / www.groei.gent

Elke baby wordt wekenlang in de buik overal meegedragen en meegewiegd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een kindje ook na de geboorte blijft genieten van het dragen en het voeden. Er zijn dezer dagen heel wat draagoplossingen voorhanden die je toestaan je kindje op een ergonomische en prikkelreducerende manier te gaan dragen. Bovendien kan het dragen van je kindje ook een borstvoedingshulpmiddel betekenen. Als lactatiekundige ben ik altijd op zoek naar manieren om het (borst)voeden te gaan vergemakkelijken en jou daar mee te helpen.