Tips & foto's van de maand

Tip van december: Tweede Vlaamse DraagconferentieOnze tweede Vlaamse Draagconferentie gaat door op 10 en 11 maart 2017 in het prachtige hotel Elzenveld in Antwerpen. Met alweer een heleboel internationale namen hebben we weer een prachtig programma bij elkaar gesprokkeld. Zo zal Francis McGlone op vrijdag spreken over het neurobiologisch systeem van de aanraking, en wat wetenschappelijk onderzoek daarover te vertellen heeft. Met Martine Van Puyvelde gaan we op tocht in de wereld van de muziek. Op zaterdag zal Jennifer Chu spreken over het belang van huid op huid contact bij keizersnede, vertelt Rosie Knowles over de voordelen van babydragen en vinden we Ariel Fassaert mét haar weefgetouw. We gaan ook een discussie aan over rugdragen met newborns.

Het volledige programma en inschrijven doe je via http://draagconsulenten.be/conference/

De EarlyBird tarieven lopen nog tot 15 januari 2017. Geef jezelf dus nog gauw een fantastisch nieuwjaarsgeschenk!

Tip van december: Eerste Vlaamse DraagconferentieDe Eerste Vlaamse Draagconferentie gaat door op 24 en 25 april 2015 in het luxueuze Hilton Old Town in Antwerpen. Boek je Earlybird Tickets nu en geniet van een fantastische korting!

Tip van november: de voordelen van huid op huid contactNegen maanden lang kijk je uit naar de geboorte van je kindje en daarna naar het moment dat je hem of haar in je draagdoek kan dragen. Maar soms is je kindje net iets te fragiel, te klein of ben je er zelf fysiek niet toe in staat.
Je kan dan lekker kangoeroeën of skinnen met je kindje. Huid-op-huidcontact is zeker een aanrader, ook als je kindje wel gewoon op tijd geboren is en jijzelf fysiek ok bent.

Huid-op-huidcontact heeft verschillende voordelen. Om te beginnen zorg je ervoor dat je kindje lekker warm blijft door dat je eigen lichaam de perfecte temperatuur heeft.
Ten tweede wordt je hormoonbalans zo geregeld dat je gemakkelijker borstvoeding kan geven, de hechting tussen ouder en kind bevorderd wordt en je zalig verliefd wordt op dat kleine nieuwe wezentje. Ook de suikerspiegel en het zuurstofgehalte varen wel bij huid-op-huidcontact. En tot slot zorgt de nabijheid van je kindje ervoor dat je hem of haar kan observeren en je elkaar snel leert kennen.

Verschillende draagdoekmerken spelen nu in op de trend en het inzicht op het belang om te kangoeroeën en hebben aangepaste doeken of producten ontworpen om kangoeroeën gemakkelijker te maken. Zo heeft Babylonia bijvoorbeeld een soort wikkeldoek, en Didymos een koker, andere merken weer andere producten. Deze zorgen ervoor dat je met een gerust hart in slaap kan vallen tijdens het kangoeroeën, je hoeft niet bang te zijn dat je kindje op de grond gaat vallen en je kindje is lekker bij je met alle voordelen vandien.

Opgelet: de kangoeroedoeken zijn niet ontwikkeld om mee rond te wandelen! In dat geval gebruik je altijd een daarvoor ontwikkelde draagdoek. Een draagconsulent kan je daarmee verder helpen.

Foto van novemberOp de foto: Ellen Michiels

Jozefien is een echt doekenmeisje! Vanaf de eerste thuisdag na het ziekenhuis heb ik haar gedragen. Met momenten leek het of ze woonde in de doek ... .

Bij haar eerste woordjes hoort volgend tafereel: Ze stapt naar onze doekenstoel (schommelstoel waar onze doeken inliggen) en trekt er haar lievelingsdoek uit wel zeker 10 keer: 'Koek' , 'Koek', 'Koek', ... .
Ondertussen is ze 15 maanden en wanneer ik vraag of ze in de doek wilt, komt ze schreeuwend van enthousiasme aangelopen en roept: 'tee tee tie' (een twee drie) wat ik altijd zeg als ik haar op mijn rug zwier!

Het leuke aan het dragen is dat het zeer aanstekelig werkt ... ook onze papa draagt met trots!

Foto van oktoberOp de foto: Ann Merken met vriendin

Tip van oktober: International babywearing weekDOE MEE AAN DE FOTOWEDSTRIJD!

***International Babywearing Week – Share the adventure***

De eerste stappen in de draagwereld gebeuren vaak online. Je zoekt meer informatie over dragen en belandt op een draagforum of in een facebookgroep. Al snel leer je een aantal mensen “virtueel” kennen. Je merkt dat er mama's bij jou in het dorp wonen, dat er in je buurt een draagmeet doorgaat, dat die ene mama dezelfde interesses heeft…
Je aarzelt even maar toch zet je de stap: je gaat je internetvriend(en) echt ontmoeten!

Iedereen kent dit verhaal, door het dragen ontstaan de mooiste vriendschappen. Daar draait voor ons deze international babywearing week rond.
Wij zijn op zoek naar jullie verhalen!
Stuur een foto in van jouw en je vriendin (je mag dit ruim opvatten het mag ook bijvoorbeeld een foto van jullie kindjes zijn) en vertel ons hoe jullie elkaar ontmoet hebben en wat jullie vrienschap voor jullie betekent. Een foto insturen kan via mail (info@draagconsulenten.be) of via facebook.

We belonen drie inzendingen met een leuke prijs!
- eerste prijs: een Keppeke draagdoek voor jou en je vriendin
- tweede prijs: een duo-draagconsult
- derde prijs: jaarabonnement op Houvast draagmagazine voor jou en je vriendin

De inzending met de meeste likes op zaterdag 11 oktober om 21 uur wint de eerste prijs, de tweede en derde prijs worden verloot via random.org.

Een inzending per persoon, consulenten aangesloten bij de vzw Draagconsulenten komen niet in aanmerking als winnaar van een prijs.

Foto van septemberOp de foto: Veerle met kleine broer Gijs, kinderen van Fanny Beishuizen

Veerle wordt in november 11, en heeft 7 broers en zussen. Gijs is de jongste van het spul. Toen ze uit school kwam, was ik aan het voeden. Ze vroeg of ze hem daarna even in de doek mocht, en... dat kon! Ik heb hem bij haar omgeknoopt in de Ellevil Organic Lucas maat 4. Daarna wilde ze zelf gaan loomen. Mag dan youtube aan voor een filmpje, mam? Dat kon. Haar broer en zus kwamen thuis en omdat het zo warm was, vroegen ze om een ijsje. Die kreeg ze aangereikt. Gijs heeft uiteindelijk ruim 2 uur bij haar geslapen. We zijn nog samen naar het zwembad gegaan voor zwemles.
Handig hé mam. Alles kan gewoon doorgaan.
Op het laatst gaf ze wel aan dat het genoeg was. Hij ging wat schever hangen en dat vond ze zwaar.

Jong geleerd, oud gedaan!

Tip van september: dragen aan de schoolpoortHet nieuwe schooljaar ging alweer van start, en dat betekent weer veel en vaak kleine stukjes lopen met jongere broertjes en zusjes op de arm (of erger, in de maxi cosi). Of toch niet?
Voor de korte afstanden, bijvoorbeeld van de parking naar schoolpoort, is een ringsling ideaal. Geen fan? Probeer dan eens een Scootababy, Tonga of gewoon een korte doek in een heupknoop.Of gebruik één van de vele ergonomische draagzakken die op de markt zijn.
Deze dragers zijn, met uitzondering van de Scootababy, ook nog prima geschikt om vermoeide kleutertjes een eindje te dragen.

Tip van augustus: atypisch dragenDe zon schijnt, het is prachtig, heerlijk zomerweer. Jij en je kindje vertoeven lekker langs de waterkant. En dan bedenk je plots: hemel, ik ben m'n draagdoek vergeten! Gelukkig kun je altijd wel met iets dragen. Die grote, stevige badhanddoek waar je net op zat, bijvoorbeeld. Die doet prima dienst.

Uiteraard is een badhanddoek geen evenwaardige vervanger van een degelijke draagdoek of drager. Gebruik wat dat betreft je gezond verstand. Je armen voldoen uiteindelijk ook wel.

Vertel eens: Wat is jouw meest atypische draaghulp al geweest?

Foto van augustusOp de foto: Kim Vercoutere

Voor onze WK-wedstrijd, deden we een oproep naar foto's in een voetbal-thema. Daarna mochten jullie stemmen welke foto de allerleukste was.
We kregen een heleboel leuke, originele foto's toegestuurd, maar deze bleek jullie topfavoriet. Daarom zetten we hem deze maand in de kijker.

Proficiat, en bedankt voor dit leuke plaatje, Kim!

Tip van juli: hoe maak ik een doek zachter?


Wassen/drogen/strijken

• Laat je nieuwe doek een nachtje weken in koud water, dit kan in een emmer of in bad.
• Was hem daarna in de machine, rekening houdend met de wasinstructies op je doek en gebruik vooral geen wasverzachter!
• Hang je doekje (buiten) te drogen aan de wasdraad, of binnen op een wasrekje. Je doek is wellicht veel te lang voor het rekje, je kan hem tussen de verschillende rails weven.
• Stop hem aan het eind eventueel nog even in de droogkast op een koud programma.
• Als je doekje droog is kan je hem gaan strijken met véél stoom! Herhaal het strijken gerust een aantal keer, langs beide kanten van de doek.

Tips voor katoenen, linnen of hennep doeken

• Indragen:
De meest logische tip is natuurlijk je doekje indragen ;). Door veelvuldig gebruik wordt je doekje alsmaar zachter. Als je niet graag draagt met een stugge doek, of je teveel keuze aan doeken hebt, dan kan je hem steeds laten zacht maken en indragen door iemand anders. In de Facebookgroep “draagdoeken op reis” vind je genoeg gegadigden!
Of je koopt natuurlijk ineens een tweedehandse doek, die al goed is ingedragen door de vorige eigenaar.

• Vingerhaken:
https://www.youtube.com/watch?v=aXdxJ17vgWc
Je haakt je doekje, haalt hem weer los, haakt hem opnieuw, ... Ook handig en mooi om ze zo te bewaren in je kast.

vingerhaken

• Lusraggen:
https://www.youtube.com/watch?v=xs2IYwzoQfY
Verplaats af en toe je knoop om ook het gedeelte onder en voor de knoop ook mee te hebben.

• Slingraggen:
https://www.youtube.com/watch?v=evZdRWLxUmg
Hiervoor heb je stevige armspieren nodig!

• In de sofa:
Leg je draagdoek als plaidje in de zetel, en doe verder met je normale gang van zaken. Televisie kijken, boekje lezen, ravotten met je andere kinderen, ... Je kan hem ook als dekentje gebruiken!

• In bed:
Neem je doekje mee naar bed en ga erop slapen, want als je slaapt ligt je uiteraard niet stil. Door de vele wrijving die op het doekje komt, wordt hij sneller zacht. Als je hem onder de matrashoes legt, dan kan je hem vaststeken aan boven- en ondereind van je matras, en gaat ie niet verschuiven.

• Hangmat:
Maak een hangmat in het park voor kleine kindjes, of onder de tafel voor grotere kindjes.

hangmat

• Schommel:
Laat je peuter/kleuter erin schommelen.
http://www.andnextcomesl.com/2013/10/diy-woven-wrap-swing.html
Gebruik uiteraard een veilige en degelijke knoop en ophangsysteem!

• Weven:
Weef je doek tussen de spijlen van het park of bed, en trek hem erdoor. Als hij er bijna door is, dan trek je hem in de tegenovergestelde richting vanuit de andere kant. Je kan natuurlijk ook met twee werken en om beurten trekken.

• Opdraaien:
Maak je doek vast aan bijvoorbeeld een tafelpoot (je doet hem aan het midden errond en links en recht komt er evenveel doek langs de poot) en begin te draaien met je doek. Deze krult dan helemaal op en draait zich op op een bolletje. Indien je niet meer verder kan draaien, maak je de doek weer los, en draai je in de tegenovergestelde richting als zonet.

• Luchten in de droger:
Stop je doek op een koud programma in de droger, met een paar tennisballen erbij.

• Donut:
https://www.youtube.com/watch?v=CHpu0JnezDY
Maak een donut met je draagdoek, maak hem weer los, repeat!

Foto van juliOp de foto: Stephane, met dochters Annabelle en Evelyne.

Zo'n nieuw zusje brengt toch heel wat met zich mee. Plots heb je mama en papa niet meer voor jezelf, slaap je wat slechter (wat kleine zus die naast je ligt is nog vaak wakker) en vind je het toch allemaal een beetje spannend.

Even bijkomen op de rug van papa maakt heel wat goed! Het plekje op zijn buik is al gereserveerd voor de kleinste spruit. Ook zij heeft behoefte aan nabijheid.

Zo'n Marsupi is een ideaal (papa)ding voor die eerste tijd na de geboorte, en de Manduca, die blijft zijn dienst bewijzen, ook al is zus al groot geworden.

Tip van juni: hoe plooi ik een doek op?


Het komt regelmatig voor dat je je kindje snel uit de draagdoek wil en dan eindigt je doek in een hoopje op de grond. Vaak wil een behulpzame medestander je even helpen door je draagdoek voor je op te plooien. En dan begint het gevecht met de meters stof, want zo'n doek blijkt langer dan gedacht en zo'n 4,5 meter doek, hoe vouw je dat nu gemakkelijk op?
Om te beginnen is draagdoeken plooien een beetje zoals handdoeken vouwen. In elk gezin doen ze dat anders. Daarom is het moeilijk om een echte richtlijn te geven hoe het gemakkelijk kan. Maar dit is in elk geval één van de vele manieren waarop het kan (op de foto's al liggend, maar het kan ook al staand!)

STAP 1: Vouw de draagdoek netjes op de middenmarkering in twee

plooien1

STAP 2: Vouw de draagdoek nu in 3 delen:

plooien2 plooien3

STAP 3: Vouw dit nog een keer in drie:

plooien4 plooien5

STAP 4: Nu kan je kiezen: Wil je je draagodeken op een stapeltje bewaren of op rolletjes? Beide kan. Om een vierkant hoopje stof te krijgen, vouw je het geheel nog eens in 3:

plooien6 plooien7

Wil je liever een rolletje? Dan rol je na STAP 3 je doek op:

plooien8

En wat vooral belangrijk is: doe dit graag en vaak, dan word je draagdoek er ook nog eens zachter van.
Hoe je je doek zacht krijgt? Dat is voor een andere keer!

Foto van juniDeze prachtige foto kregen we doorgestuurd van Caroline Buset.
Dragen is wonderlijk!

Tip van mei: Welke maat doek heb ik nodig?Geweven draagdoeken zijn er in veel verschillende soorten, maten en materialen. In de tip van februari hadden we het al eens over de verschillende weefmethoden, deze maand hebben we het over verschillende maten.

Voor geweven draagdoeken wordt over het algemeen de volgende maatvoering gevolgd: (doeken kunnen wat langer of korter zijn naargelang het merk):

MAAT 1: 220 cm
MAAT 2: 270 cm
MAAT 3: 320 cm
MAAT 4: 360 cm
MAAT 5: 420 cm
MAAT 6: 460 cm
MAAT 7: 520 cm
MAAT 8: 570 cm

Welke maat je nodig hebt, hangt vooral af van welke knoop je wilt gebruiken om je kindje te dragen. De meeste dragers zullen beginnen met de wikkelgekruisde draagwijze, beter bekend als de FWCC (front wrap cross carry). De meeste mensen kunnen deze knoop doen met een maat 6, ben je wat kleiner dan heb je misschien aan een maat 5 genoeg, heb je een maatje meer dan kies je liever een maat 7 of zelfs 8.

Het beste is natuurlijk om al eens iets uit te proberen alvorens een doek aan te schaffen. Heb je al een lange doek en wil je weten welke lengte je nodig hebt voor, bijvoorbeeld, een ruck? Dan kun je onderstaande tabel gebruiken. Nog nauwkeuriger is het om de knoop te doen met een doek die je al hebt (of een geleende doek), een elastiekje te doen om het overschot aan doekstaart, dit op te meten en af te trekken van de lengte van de gebruikte doek. Denk er wel aan dat je nog een beetje staart over moet houden, dus het elastiekje niet tot aan de knoop schuiven.

In onderstaande tabel vind je welke doekmaat bij welke kledingmaat hoort (klik op de foto om te vergroten)

tabel kledingmaat - doekmaat

Natuurlijk kun je ook terecht bij onze consulenten om verschillende doeken en lengtes uit te proberen!

Bronnen:
http://www.oschaslings.com/sizing
http://www.didymos.de/en/DIDYMagazine/Baby-Carriers/Sizes/
http://www.thebabywearer.com
https://www.facebook.com/groups/Draagpraat/

Foto van meiOp de foto: Annabelle, (tweede) dochtertje van Elke Wellens, draagconsulente

Deze maand verwelkomen we de nieuwste, en tevens jongste telg van onze vereniging!
Welkom, Annabelle!

Tip van april: Je zwangere buik dragen


Je bent zwanger en je eerste doek is besteld. Die moet je zacht maken, wordt gezegd. Dus ga je er in de zetel op liggen, en rag je ze door de spijlen van de gloednieuwe box in de woonkamer. Maar wist je dat je ook je zwangere buik al kan dragen? Ideaal voor die momenten waarop het eventjes een beetje zwaar wordt, maar de dingen toch nog even écht moeten gebeuren (oké, misschien niet écht, maar die nesteldrang he, je kent het wel…)

Ik testte, met hoogzwangere buik, een aantal manieren uit, en deze kwamen uit de bus als favoriet:

KNOOPWIJZE 1: Ideaal omdat je start net zoals een FWCC, de knoop die je wellicht het meest zal gebruiken in die eerste maanden. Zo kan je al wennen aan de manier van aanspannen, de richting die de doek op gaat, het kruis maken op je rug… Kortom, ideaal voor mensen die nog niet bekend zijn met dragen. Daarnaast is het ook nog eens  geweldig comfortabel, en door de knoop onderaan je buik heb je er geen last van als je toch eventjes gaat zitten.

zwanger dragen1

KNOOPWIJZE 2: Door de doek onder je buik door te laten lopen, krijg je een geweldige ondersteuning onderaan. Deze manier is ook ontzettend snel en simpel, ideaal voor de onervaren knoopster!

zwanger dragen2

VARIANT: De variant van deze knoopwijze met opengespreide doek is mijn persoonlijke favoriet (maar net iets moeilijker strak te krijgen dan de eerste variant). Heerlijk om je buik even te ondersteunen als grote zus toch écht nog een bad moet krijgen na schooltijd.

zwanger dragen 2-1

Wil je ook weten hoe je dit precies doet? Bekijk dan de fototutorials via deze PDF: TUTORIALS - JE ZWANGERE BUIK DRAGEN

Foto van april


Op de foto: Hannah, dochtertje van Sarah Paulussen

Niet de mooiste, beste foto. Maar wel een prachtig beeld voor mij. Als dochter van een draagconsulente en dragende mama en papa was onze oudste dochter Hannah al heel lang aan het uitkijken om haar ( toekomstige) zusje ook mee te dragen. Ze is helemaal verliefd op haar zus en zorgt en knuffelt met veel plezier mee haar zusje. Ons kleine grote meisje is nog maar 4 jaar en dus was de bondolino een fijne oplossing om toch ook eens even te kunnen dragen. Het was ook maar een kort moment want babyzus bleek toch wel zwaar. ;)
Ook in de kleuterklassen van mijn dochters zijn we gaan praten over dragen en ook daar wilde ze natuurlijk laten zien hoe dat moest, dragen. We genieten er dus met zijn allen van. :)

Tip van maart: Een verslag over de nieuwe 4D Wrap draagdoek van Ergobaby


Ergobaby bracht eind 2013 hun nieuwe 4D rekbare draagdoek op de markt. Tijdens de Tragetagen in Linz konden onze voorzitter Dagmar en secretaris Ann er al even kennis mee maken. Op de website van Oogappel.be (die de Ergobaby wrap verdelen in de Benelux) vonden we deze informatie terug:

“De Wrap" is de ergonomische draagdoek van Ergobaby . Hij onderscheidt zich van andere draagdoeken dankzij enkele unieke eigenschappen:

• 4D-stretchstof: rekt verticaal, horizontaal en diagonaal
• Vanaf de zwangerschap: ergonomische steun aan de buik en de rug
• Hybride draagdoek: combineert de voordelen van een rekbare (flexibel) en geweven draagdoek (sterk). Een hybride draagdoek is flexibel én sterk
• Makkelijk op te bergen in zijn eigen zakje
• Ontzettend makkelijk om te knopen door:
• Zakje = referentiepunt midden
• Gekleurde naden = referentiepunt boven- en onderkant
• Smalle uiteinden = makkelijk knopen”

De instructiefilmpjes op de website van Ergobaby vertellen dat je zowel in de zwangerschap als tot ong. 18 maanden met deze Wrap kan dragen, ofwel vanaf geboorte tot 14kg. (link naar filmpjes: http://store.ergobaby.com/ergobaby-wrap). Bij elke draagdoek zit ook een korte handleiding voor de basisknoop met verwijzing naar de website voor meer filmpjes.

Dit gingen we zelf ook even uittesten, met een baby van 2weken oud (3kg), met eentje van 6 maanden (9kg) en met de eigen dochter van 3j (14kg), die eigenlijk al te groot is om op de buik te dragen…

Onze eerste indrukken:
- Breder dan de gekende rekbare draagdoeken. Hierdoor kan je de kikkerhouding/M-houding erg goed creëren.
- De boven- en ondernaad zijn verschillend afgewerkt waardoor het makkelijker is om te zien hoe de doek rond je heen zit.
- De Wrap voelt aangenaam aan, er zit veel rek in en is toch makkelijk aan te spannen. Waardoor je sneller het gevoel krijgt dat het strak zit. En blijft zitten. Wat ook zo met onze dochter van 3j was.
- In vergelijking met andere merken is hij ook luchtiger door de specifieke stof die ervoor gebruikt werd.

Minpuntjes:
Voor ons was de doek net iets te kort om achteraan af te knopen waardoor de dochter op de knoop terecht kwam en deze in de buik drukte. Daarnaast vond ik het filmpje dat ik gebruikte om de draagdoek op de buik aan te doen een beetje te omzichtig: er wordt gezegd dat je het met z’n 2tjes moet doen, maar het kan perfect alleen.

Zoals met elke draagdoek wel is, moet je even oefenen om het goed in de vingers te krijgen, eenmaal je ermee vertrokken bent, zit deze draagdoek aangenaam voor buik en heupdragen. Rugdragen met een rekbare draagdoek raden wij vanuit Draagconsulenten Vlaanderen niet aan. Wil je hierover meer informatie, contacteer dan je draagconsulent uit je buurt.

  ann ergo1         ann ergo2

Foto van maart

Op de foto: Lies en Céline

We gingen laatst wandelen met vrienden.. Ik (links) had net mijn eerste eigen geweven doek. Céline (rechts dus) droeg haar jongste in haar Manduca.
Na een km ofzo, werden de oudsten moe en wilden op de rug. Neeee, niet bij papa maar allebei ook bij mama!!
Mijn oudste in een reis R&R en Céline haar oudste in mijn manduca.

En zo waren we allebei in een mum van tijd een "stapelbed" want wat een sleepydust :-)

Tip van februari: Een draagdoek, vind ik dat ook op de markt?


Gewone katoenen stoffen zijn geweven in een effen binding, dat wil zeggen dat iedere inslagdraad afwisselend over en onder een kettingdraad gaat, en iedere kettingdraad afwisselend over en onder een inslagdraad. Over-onder-over-onder in beide richtingen, dus. Kijk maar eens goed naar die linnen broek van jou, herken je het patroon?
Effen binding      effenbinding linnen

Draagdoeken worden gemaakt dmv een keperverbinding. Keperverbindingen, die er in vele soorten bestaan, gaan niet gewoon over-onder-over-onder, maar gaan bijvoorbeeld over-over-over-onder-over-over-over, in een 3:1 verband. Wanneer deze structuur zich steeds 1 inslag naar opzij verplaatst, ontstaat er een diagonale lijn (zie foto). Door te variëren met het verband, kunnen er patronen ontstaan.
Keper binding 2 Keper binding 1
Deze vorm van weven geeft een ietwat oneffen oppervlak, waarop vlekken en vuil minder goed te zien zijn. Ze wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij de productie van jeansbroeken en werkkledij. Omdat er minder inslagen zijn dan bij een effen binding, maakt deze vorm van weven de stof zachter en meer vormbaar. De stof herstelt zich ook beter van plooien.  Wanneer er minder inslagen zijn, kunnen de draden ook dichter bij elkaar worden geplaatst, wat de stof duurzamer (en dus sterker) maakt.
Allemaal eigenschappen die een groot verschil maken wanneer je je kindje wil gaan dragen in een stuk stof, en maken dat een draagdoek geen sjaal is (of misschien toch, maar dan een hele speciale).
De meeste draagdoeken worden geweven in een kruiskeperverbinding. Het patroon dat dan gevolgd wordt zie je hieronder:

Kruiskeper binding kruiskeper binding girasol

De mooie diamantweving, die je onder andere ziet bij de diamond weave van Girasol, is een andere vorm van keperbinding. Het patroon ziet er als volgt uit:

diamant binding diamant binding girasol

Jacquard wevingen, die bijvoorbeeld in de prachtige patronen van Didymos worden gebruikt, worden op een speciaal weefgetouw gemaakt, en onderscheiden zich van andere wevingen door de complexe, ingeweven tekeningen en patronen. In tegenstelling tot de keperverbindingen, zijn de inslagen niet repetitief, maar afhankelijk van hoe het ingeweven patroon moet worden gevormd.
Stoffen gemaakt in dit soort patronen, zijn duurder in aanschaf vanwege hun complex design en het tijdsrovende weefproces.

jacquard didymos

Bekijk zeker ook deze prachtige video over het productieproces van een jacquard weving!
Je begrijpt meteen waarom die prachtige draagdoek zoveel euro’s kost (en het elke cent waard is).

http://www.vam.ac.uk/content/videos/j/video-jacquard-weaving/


Bronnen en foto's:
http://en.wikipedia.org/wiki/Twill

http://nl.wikipedia.org/wiki/Keperbinding

http://www.weavolution.com/group/rigid-heddlers/twill-wal-things-gather-11719
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/299160/Jacquard-weave

http://www.vam.ac.uk/content/videos/j/video-jacquard-weaving/

http://girasol.de/content.php?page=tragetuecher&lang=german&gs=qlmbn8dv495qsc1s5i9dtjg8u3
http://www.didymos.de/en/Babywearing/DIDYSling/Jacquard/
   


Tip van januari: tweelingdragenDraagconsulenten Vlaanderen vzw wenst iedereen een fijn 2014 waarin alle draagdromen mogen uitkomen! Alles is mogelijk en daar helpen we je graag bij.
Wist je dat je ook tweelingen samen kan dragen? Vrij logisch ook wel, aangezien ze ook samen in de buik hebben gezeten. Een aantal consulenten zijn zelf tweeling-mama en wisselen regelmatig hun kennis en ervaringen uit zodat je bij elke consulent terecht kan met vragen over tweeling-dragen.

Uiteraard hoeven het geen twee even oude kindjes te zijn, ook grote broer of zus kan samen met zijn/haar jongere broer/zus gedragen worden! Dat wordt dan dubbeldragen genoemd. Mogelijkheden zat dus! Vraag ernaar bij je consulente!

Foto van januari


Op de foto: Ann Merken. Inmiddels zijn de kinderen al heel wat groter: een foto uit de oude doos dus. Maar wél een hele leuke! Twee kindjes dragen is dubbel fun!

Tip van december: hoe gebruik ik mijn draagjas?

Er komen nogal wat vragen over hoe je een draagjas moet aandoen als je kindje op de rug zit. Nu bestaan er een heleboel systemen, en is het ene al wat makkelijker dan het andere.
De draagjas van Cali Calo sluit in de nek met drukknoopjes, en moet je dus niet over het hoofd van je kindje trekken. Dat is beduidend makkelijker aan te doen, maar hij heeft als nadeel dat hij van fleece gemaakt is, en bijgevolgdniet waterdicht.

De meeste draagjassen zul je dus over het hoofd van je kindje moeten trekken. Natuurlijk is het de bedoeling dat je je jas zelf aan en uit kan krijgen zonder hulp. Dit leuke filmpje vonden wij op youtube, en geeft een goed beeld van hoe je het beste je jas aan- en uittrekt.

http://www.youtube.com/watch?v=8lYbBLYc4C8  

Hoe vinden jullie het aandoen van je draagjas het gemakkelijkst? Laat het ons weten!    

Foto van de maand: december


Op de foto: Kim Vercoutere

Toen ik zwanger was heb ik er eigenlijk nooit echt bij stilgestaan dat ik Nora zo veel zou gaan dragen. We zijn er eigenlijk redelijk vroeg mee begonnen, toen ze pas enkele dagen oud was. Ons prachtige dochtertje weende toch wel vaak en daardoor kochten we onze eerste doek: een rekbare tricot slen.
Aangezien Nora echt tot rust kwam, was dat eigenlijk een enorm succes. Ze kalmeerde keer op keer in de draagdoek en zo hadden we tenminste nog onze handen vrij. Eerst werd ze vooral door papa gedragen en toen ik zelf wat sterker op mijn benen stond, waagde ik me er ook aan. Ik was toch wel wat bang en durfde het niet zo goed in het begin. Na enkele keren te knopen, bleek dat vrij vlot te gaan en ik maakte me lid van een draaggroepje op facebook. Daar stak ik heel wat van op en kreeg ik de de ‘draagkriebels’ nog meer te pakken. We schaften ons enkele weken later een eerste geweven doek aan, na een workshop gevolgd te hebben over allerlei verschillende draagdoeken en –systemen.
Pas na de geweven doek was ik helemaal verkocht! Ondertussen is mijn tweede geweven doek onderweg en bestelde ik mij ook een ringsling, zodat ik ook voor korte stukjes kan gaan dragen. Dit vooral omdat ik met een zwakke rug niet zo goed overweg kan met de maxi-cosi (wat een onhandig ding is dat toch!).

Op de foto zie je ons tijdens een herfstwandeling hier in het Kluisbos. Nora komt echt tot rust eens ze in haar doekje zit en het gebeurt heel dikwijls dat ze daar een heerlijk dutje doet. Tijdens deze wandeling was ze enorm onder de indruk van de bomen en keek ze haar ogen uit… tot ze een kwartier later zalig in slaap viel.


Tip van november: hoe haal ik mijn kindje uit de doek (in de winter)?

De wintermaanden komen eraan... "En hoe moet dat dan met die staarten van de doek die over de grond slepen?"
Om je kindje in de draagdoek te stoppen kun je je doek thuis alvast deels voorknopen, en bij het aanspannen de staarten in de kofferbak van je auto leggen. Maar hoe krijg je het er weer uit zonder de doekbanen op de grond te laten vallen? Wij hebben voor jou een trucje!

STAP 1: Steek een hand onder één van de 2 banen die vanaf je schouder naar de knieholte lopen. Haal de doekbaan van je schouder af.

SneluitFWCC-1 SneluitFWCC-2 SneluitFWCC-3

STAP 2: Doe hetzelfde met de ander kant. Haal het buideltje naar beneden en neem je kindje uit de doek.
Zorg ervoor dat je je kindje goed ondersteunt tijdens het uithalen!

SneluitFWCC-4 SneluitFWCC-5 SneluitFWCC-6

Veel draagplezier deze winter!

Foto van november


De winnende foto van onze fotowedstrijd voor de Internationale Draagweek: een foto van Jasmijn Callewier!

Wil jij jouw favoriete foto zien als foto van de maand? Stuur hem dan naar info@draagconsulenten.be en vertel ons wat dragen voor jou betekent, hoe je ertoe bent gekomen, speciale momenten,... kortom: alles wat je maar kwijt wil!

 

Tip van oktober: hoe kleed ik mijn baby aan in de draagdoek?

 
De temperatuur van een kind in de drager moet je goed in de gaten houden. Als dragende kan je het heel warm hebben terwijl je kind op hetzelfde moment het heel koud heeft, en omgekeerd. De stelregel is doorgaans dat je een kind een laag meer aandoet dan je zelf aan hebt. Als je een kind draagt, fungeert de drager als die extra laag.

Als je draagt als het koud is moet je zeer goed opletten met handjes en voetjes. Die zijn buiten de drager en sneller koud en bevattelijk voor bevriezingsverschijnselen. Met kou draag je een kind dus bij voorkeur onder je jas. Let daarbij wel op dat er luchtcirculatie mogelijk is. Rits de jas dus niet tot helemaal over het hoofdje dicht, maar slechts tot de nek. Het hoofd blijft in de buitenlucht om voor voldoende zuurstof te zorgen. Met een speciale draagjas of poncho is dit goed mogelijk.

Ook met warm weer zijn er aandachtspunten. Zorg ervoor dat je kind is ingesmeerd en iets op het hoofdje draagt tegen de felle zon. Zorg ervoor dat het kind de warmte kwijt kan en niet oververhit raakt.

Voor onzekere ouders kan het volgende schema houvast bieden:

- 5-10 graden: jasje, sjaal en muts op
- 10-15 graden: dun jasje of vestje over de gewone kleren
- 15-20 graden: gewone kleren
- 20-25 graden: luchtige kleren
- 25-30 graden: alleen een romper
- > 30 graden: niet meer in de drager
 

bron: Kirsten Minnen, www.instituutvoorhechting.nl